Andre eiendommer

 

Kauffeldtgården

Kauffeldtsplass 2, 2815 Gjøvik

 

Kauffeldtgården er en fredet empirebygning midt i Gjøvik sentrum. Den eies av Gjøvik kommune og forvaltes av Mjøsmuseet. Lokalene deles idag av Mjøsmuseet, Gjøvik historielag og Gjøvik kunstforening. Her finner du Mjøsmuseets fototjeneste, utsalg av lokalhistoriske bøker og utstillingslokaler med skiftende utstillinger.

 

Huset ble oppført tidlig på 1800-tallet av Caspar Kauffeldt, grunnleggeren av Gjøvigs Glasværk. Det fungerte som bolig for garver Caspar Hennig. Etter nedleggelsen av glassverket i 1843, fikk Kauffeldtgården ny funksjon.

 

I 1854 ble den bolig og landhandleri for Edv. og Leonore Olsen. I 1877 flyttet Fredrik Olsen Lange inn. Han drev Gjøviks Blad og boktrykkerforretning. Sønnen Torstein Lange tok over i 1917 og familien eide gården til 1965, da den ble kjøpt av Gjøvik kommune.

 

Kauffeldtgården ble fredet i 1985. Fra 2000 - 2006 hadde administrasjonen til Gjøvik historiske samlinger sitt tilholdssted her. Fra 2007-2012 har Galleri Svae hold til i gården.  

 


 

Tingbygningen på Hunn

Hunnsvegen 29, 2819 Gjøvik

 

Tingbygningen var også våningshus. Det er den eneste bygning som står igjen etter den gamle gården Hunn som i 1837 hadde 12 bygninger. På klebersteinspeisen i Tingbygningen står årstallet 1789, og det kan være byggeåret. Hunn var nyttet som felles tingsted for store deler av Vest-Oppland hver vår og høst. På Hunn samlet valgmennene fra fylket seg da de skulle sende representanter til riksforsamlingen på Eidsvoll 14/3 1814.

Huset er laftet i to etasjer og panelt utvendig og innvendig.
Bygningen eies av Gjøvik kommune, forvaltes av Mjøsmuseet og leies ut til Gjøvik Spelmannslag som bruker den som øvings- og kurslokale. Mjøsmuseets tradisjonsmusikkarkiv holder også til i Tingbygningen.

 


 

Kapp Melkefabrikk

Fabrikkvegen 48, 2849 Kapp

 

Kapp Melkefabrikk er et industrikompleks fra 1889. Her finner man Mjøsmuseets hovedadministrasjon og dokumentasjonssenter med bl.a. slektsarkiv, fotoarkiv og et stort fagbibliotek. Østre Toten kulturskole, Kapp Næringshage og en rekke andre virksomheter holder også til her. 

 

Historie: Kapp melkefabrikk ble anlagt for å produsere Viking melk, kondensert og hermetisert melk. Fabrikken ble kjøpt opp av Nestlé i 1898 og produksjonen av Vikingmelk ble nedlagt i 1928. Fabrikken hadde på det meste over 300 ansatte og betydde mye for melkeprodusentene på Toten, innbyggerne på Kapp, båttrafikken på Mjøsa og for Østre Toten kommune.

 

Etter 1928 fortsatte man med osteproduksjon frem til 1942 da tyskerne tok fabrikken til sanitetslager. Etter krigen var forsvarets sanitetslager her, Remington Skrivemaskinfabrikk, Landheim Veveri, Raufoss AS og flere andre bedrifter. Østre Toten kommune eier anlegget.

 

I 1983 vedtok Østre Toten kommune planen om "Kapp melkefabrikk - et industrikultursenter". Senere har det blitt allsidig virksomhet på melkefabrikken. Utendørs er det småbåthavn, Skibladnerbrygge. badeplass, strandveg til Peder Balke-senteret og Pilgrimsled langs Mjøsa retning Gjøvik.

 

Utstillingen Mjøsas ark planlegges på Kapp melkefabrikk og åpner juni 2015.

 


 

Holmen Brænderi

Brennerigata 1, 2815 Gjøvik

 

Brenneriet er en fabrikkbygning fra 1856. Her finner du Gjøvik Glassverk og Vitensenteret Innlandet.

 

 

Les mer om historien til Holmen brænderi her.

 


 

Rud skole og klokkergård

Gjestrumbakkgutua 61, Bøverbru

 

Rud skole

Rud skole og klokkergård ligger på Bøverbru i Vestre Toten, og eies av Stiftelsen Toten økomuseum og historielag. Etter deling av Totens Prestegjeld i 1826 ble Rud klokkergård i Vestre Toten. Det var i den tiden klokkeren også var lærer, og Rud ble Vestre Totens første faste skole fra 1844.

 

Skolen ligger i hovedhuset på gården. Den forrige bygningen gikk opp i flammer i 1813 og den nye sto ferdig i 1820. Skolesalen i første etg. i nedre del av bygningen ble tatt i bruk i 1844. Denne salen er i dag et av museets omvisningslokaler. Først i 1930 ble 2.etg innredet til skolesal. Frem til nye Bøverbru skole sto ferdig i 1962, hadde fem klokkere/lærere bekledd den viktige posten (på kartet nr. 6).

 


ThorstadbuaThorstadbua

Dette steinpakkhuset på Lillehammer ble bygget i 1857, er i 2 etasjer pluss loftet med heisesystemet. Her kunne jakter og lastebåter legge helt inntil for lasting og lossing, og var meget viktig for handelen på Lillehammer og omegn. Dette er et meget spennende og vakkert hus med mange muligheter, men flere av golvbjelkene har råte i endene og huset trenger restaurering.

 

Foreningen Mjøssamlingene eier Thorstadbua med ekspedisjonshus. Thorstadbua vedlikeholdes av Berget Vel.